Głóg (Crataegus) to ciernisty krzew należący do rodziny różowatych. Jest rośliną dość pospolitą, występującą w zachodniej Azji, Europie oraz w Ameryce Północnej. W Polsce dziko występuje na nizinach oraz w niższych pasmach górskich, może być także hodowana jako roślina ozdobna, którą zobaczyć można zarówno w przydomowych ogrodach, jak i w parkach.
W warunkach naturalnych głóg występuje pod postacią ciernistego krzewu osiągającego wysokość do 3-4 metrów lub wyższych (8 do 10 metrów) drzew. Roślina charakteryzuje się białymi lub różowymi kwiatami, a dojrzałe owoce mają kulisty kształt oraz ciemnoczerwoną barwę. W zależności od gatunku głogu, jego owoce mogą występować także w innych kolorach (zielonym, żółtym, czerwonym czy ciemnofioletowym)
Surowcem wykorzystywanym w ziołolecznictwie są w przypadku głogu kwiaty, szczytowe liście jak również jego owoce. Zbiór głogu możemy podzielić na: zbiór kwiatów głogu – w maju i czerwcu, oraz zbiór owoców – we wrześniu i październiku. Kwiaty i owoce suszy się w temperaturze pokojowej, następnie owoce dosusza się w temperaturze około 50°C.
Właściwości prozdrowotne i lecznicze głogu
Prozdrowotne właściwości głogu kryją się zarówno w owocach, jak i kwiatach, które stanowią bogate źródło mikroelementów (takich jak potas, wapń, magnez, fosfor i sód), witaminy C, flawonoidów (witeksyna, izowiteksyna, apigenina, rutyna, hiperozyd, kwercetyna i kemferol), procyjanidynów, w tym OPC (oligomeryczne proantocyjanidyny), kwasów triterpenowych i felonokwasów.
Dzięki wysokiej zawartości cennych składników, głóg posiada szereg właściwości leczniczych, z których chyba najbardziej znanym jest jego wpływ na sercowo – naczyniowy – obniża poziom tak zwanego „złego cholesterolu” (LDL) triglicerydów oraz wpływa pozytywnie na podwyższenie poziomu „dobrego cholesterolu” (HDL). Spożywanie głogu może także obniżyć ciśnienie krwi oraz wzmocnić siłę i częstość skurczów serca.
Głóg ma także działanie przeciwzapalne (dzięki zawartości flawonoidów), przeciwutleniające (dzięki antyoksydantom) i przeciwdrobnoustrojowe – przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.
W medycynie ludowej głóg używany był w przypadku takich przypadłości jak biegunki, zaburzenia pracy pęcherzyka żółciowego, astma czy bezsenność oraz jako wsparcie przy problemach trawiennych.
Przeciwskazania do stosowania głogu
Tak jak w przypadku wszystkich suplementów diety, przeciwskazaniem do stosowania preparatów z głogu jest ciąża oraz karmienie piersią. Rośliny tej nie powinniśmy podawać także dzieciom, osobom z niskim ciśnieniem krwi, uczulonym na tę roślinę oraz chorym na przewlekłe choroby związane z niewydolnością serca.