Owoce, tuż obok warzyw, są najzdrowszymi i szczególnie zalecanymi przez dietetyków produktami spożywczymi. Są nie tylko bardzo pożyteczne dla ludzkiego organizmu (zawierają mnóstwo witamin, przeciwutleniaczy, dobroczynny błonnik), ale i dzięki obecności sporej ilości fruktozy, cukru prostego, smaczne.
Czy cukier zawarty w owocach jest zły?
Obecność węglowodanów w owocach przyczyniła się do zagorzałej dyskusji na temat ich domniemanej szkodliwości, wszak nie od dziś wiadomo, że nadmierna ilość cukru w diecie szkodzi, ponieważ zwiększa ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne, m.in. cukrzycę i otyłość. Na szczęście dla wielbicieli słodkich darów natury przeciwników spożywania owoców jest niewielu, a większość specjalistów od zdrowego żywienia uważa, że racjonalne podejście do ich obecności w codziennej diecie jest jak najbardziej wskazane. Owocami, które zawierają najwięcej fruktozy są białe winogrona. W 100 g świeżych owoców znajduje się 16 g cukru, co odpowiada 2 i 3/4 kostkom. W odmianie czerwonej znajduje się go ok. 12,2 g, co daje niespełna 2 kostki substancji słodzącej.
Pamiętajmy jednak, że jak ze wszystkim, tutaj też należy zachować umiar. Zdrowa i zbalansowana dieta to podstawa. Jeśli jednak macie wybierać między kilogramem pomarańczy a kilogramem cukierków, to wybór jest oczywisty (choć cukierki brzmią kusząco…)
Ile owoców należy jeść dziennie aby zachować zdrowie?
Przyjmuje się, że najbardziej korzystne dla funkcjonowania ludzkiego organizmu jest spożycie dwóch średniej wielkości owoców dziennie. Jeden z nich może być zastąpiony miseczką pokrojonych truskawek lub malin oraz szklanką niesłodzonego soku. Przez wiele lat głoszono pogląd, że najzdrowsze dla człowieka są te owoce, które rosną w zamieszkiwanej przez niego szerokości geograficznej. Dziś, w czasach postępującej globalizacji, odchodzi się od tego poglądu zachęcając do spożywania wszystkich, dostępnych praktycznie przez cały rok, gatunków, zapewniając, że przynoszą one te same korzyści.
Mit? Wystarczy jeść jeden rodzaj owocu aby dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych witamin
Nie jest to prawdą, ponieważ skład poszczególnych owoców różni się od siebie, jedne zawierają dużo cukru, inne mniej, jedne posiadają dużo powodującego wolniejsze przedostawanie się węglowodanów do krwi błonnika, inne nie posiadają go prawie wcale.
Obecność węglowodanów w 100 g innych, popularnych w Polsce gatunkach owoców przedstawia się następująco: banany: 16 g (2 i 3/4 kostki), jabłka 11,3 g (niespełna 2 kostki), brzoskwinie 11 g (niespełna 2 kostki), gruszki 10,5 g (1 i 3/4 kostki), mandarynki 9 g (1,5 kostki), pomarańcze 8,6 (ok. 1,5 kostki), śliwki węgierki 9,5 g (ok. 1,5 kostki), arbuzy 6,3 (niespełna 1 kostka, przy czym owoce te nie zawiera praktycznie błonnika, dlatego znajdujący się w nich cukier bardzo szybko przenika do krwi), grejpfruty 6,2 g (niespełna 1 kostka), maliny i truskawki 4 g (ok. 3/4 kostki).
Prócz cukru, owoce zawierają wiele niezbędnych dla ludzkiego organizmu składników odżywczych, dzięki czemu są doskonałym uzupełniłem zbilansowanej diety.
Spożywane z umiarem i zamiast obfitujących w węglowodany, substancje konserwujące i poprawiające smak słodyczy, mają dobroczynny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu, dlatego grzechem jest pomijanie ich przy komponowaniu codziennego jadłospisu.