Jedną z absolutnie niezbędnych potrzeb ludzkiego organizmu jest dostarczanie mu pożywienia. Na początku swego istnienia człowiek w swym jadłospisie posiadał to, co było dla niego najłatwiej dostępne: owoce, nasiona, korzonki, owady, ptasie jaja.
Wraz z rozwojem cywilizacji ludzkie menu przeszło ogromne modyfikacje: zaczęło łączyć ze sobą poszczególne składniki, dodawać coraz to nowe, najczęściej sprowadzane z odległych części świata produkty, konserwować i na coraz szerszą skalę przetwarzać dochodząc do etapu, w którym większość dostępnego pożywienia stała się chemiczną, bezsmakową, długo przydatną do spożycia papką. Jedzenie przestało spełniać rolę dostarczyciela organizmowi niezbędnych składników odżywczych, stało się kolorowym, pełnym substancji chemicznych i soli, często chorobotwórczym zapychaczem ludzkiego, nie bez przyczyny nazywanego śmietnikiem, brzucha. Wydawać by się mogło, że od żywnościowej zagłady nie ma ucieczki. Nic bardziej mylnego. Ratunkiem od niej może okazać się przyprawiony ziołami zdrowy rozsądek.
Zioła i przyprawy z całego świata na ratunek
Historia stosowania przez człowieka ziół jest tak stara, jak ludzkość. Przez wieki były one elementem niezbędnym każdego szanującego się gospodarstwa. Niestety, wraz ze swym odejściem od natury, człowiek zapomniał, że tylko ona jest w stanie zaspokoić jego potrzeby, i zaprzestał z korzystania z dobroczynnych właściwości niepozornych roślin. Na jego szczęście, w czasach współczesnych powrót do tego, co naturalne, jest coraz bardziej modny i odczuwalny, dzięki czemu są one coraz częściej stosowane w kuchniach całego świata. Zioła nie tylko uatrakcyjniają menu poprzez wpływ na smak, zapach i wygląd przygotowanych z ich dodatkiem potraw będąc doskonałą alternatywą dla zabójczej soli, ale również korzystnie wpływają na funkcjonowanie ludzkiego organizmu oraz zwiększają jego witalność. Można je suszyć i zamrażać, jednak najzdrowsze są te świeżo zerwane.
Popularne zioła w polskiej kuchni
W polskiej kuchni największą popularnością cieszą się: bazylia, koper, lubczyk, majeranek, natka pietruszki, pieprz, ziele angielskie. Każde z nich charakteryzuje się nie tylko niepowtarzalnym smakiem czy łechcącym zmysł powonienia bukietem zapachowym, ale również dobroczynnym wpływem przede wszystkim na układ trawienny człowieka. Bazyli, królowa ziół, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, posiada również właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Jest głównym składnikiem mieszanki znanej pod nazwą „zioła prowansalskie”.
Koper/koperek
Koper, zarówno jego odmiana włoska jak i ogrodowa, obniża ciśnienie krwi oraz w bardzo korzystny i łagodny sposób wpływa na procesy trawienne dzięki czemu można go stosować również przy zaburzeniach żołądkowych u dzieci.
Lubczyk
Mrozoodporny, charakteryzujący się korzennym zapachem lubczyk jest nie tylko głównym składnikiem kultowej przyprawy Maggi, ale przede wszystkim okrytym dobrą sławą afrodyzjakiem.
Majeranek
Majeranek, roślina, bez której polska kuchnia nie mogłaby istnieć, ma właściwości antybakteryjne, moczopędne przeciwbólowe i przeciwgrzybiczne. Pomaga zarówno w przyswajaniu pokarmu, jak i w walce z chorobami gardła, krtani i oskrzeli.
Pietruszka
Natka pietruszki nie tylko odświeża oddech i łagodzi bóle miesiączkowe, ale pomaga w łagodzeniu skutków astmy, chorób nerek oraz wysokiego ciśnienia.
Pieprz
Posiadający charakterystyczny zapach i smak pieprz to przyjaciel osób przyjmujących leki, ponieważ wzmacnia ich przyswajanie. Dodatkowo pobudza apetyt, obniża ciśnienie tętnicze, wzmacnia mięśnie i uśmierza ból.
Ziele angielskie…nie takie angielskie 🙂
Pochodzące z Ameryki Środkowej ziele angielskie działa rozkurczowo i odkażająco, przeciwdziała niestrawności i zaparciom, hamuje procesy fermentacyjne w jelitach.
Warto podczas codziennego przygotowywania posiłków pamiętać o ziołach, aromatycznych. tanich i prostych w stosowaniu roślinach, które są w stanie nie tylko uatrakcyjnić walory smakowe i estetyczne spożywanych potraw, ale w naturalny i korzystny sposób wpłynąć na funkcjonowanie największego, posiadanego przez człowieka skarbu, którym jest jego organizm.