Właściwości kulinarne i lecznicze tymianku

TYMIANEK WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I KULINARNE

Tymianek w kuchni, ale też na zdrowie!

Tymianek, a dokładniej tymianek pospolity (Thymus vulgaris) to zioło, które każdy z nas doskonale zna z zastosowania w kuchni jako aromatyczną przyprawę, którą dodać możemy zarówno do obiadu, deseru jak i koktajlu czy mieszanki herbacianej. Niewielu wie natomiast, że jest to roślina, która znalazła swoje zastosowanie już wieki temu w medycynie ludowej jako środek do walki z wirusami i bakteriami. Co ciekawe, w starożytnym Egipcie był to jeden ze składników olejków do balsamowania.

Tymianek pierwotnie hodowany był w krajach basenu Morza śródziemnego, obecnie natomiast uprawiany jest zarówno w Europie jak i Ameryce. W Polsce roślina ta kwitnie od czerwca do lipca i na początku tego okresu nadaje się do zbiorów. Jak każde zioło, po ucięciu tymianek wiążemy w pęczki i wieszając w suchym, zacienionym i przewiewnym miejscu zostawiamy do wysuszenia.

 

Tymianek – właściwości lecznicze

Jak zostało wspomniane wyżej, tymianek w medycynie ludowej stosowany był jako środek do walki z wirusami i bakteriami. Obecnie prozdrowotne właściwości tymianku doceniane są w walce z chorobami górnego układu oddechowego – w leczeniu kaszlu (zarówno suchego jak i mokrego), chorób gardła, krtani i jamy ustnej.

Zioło to pomaga także przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego: przy biegunkach, zaparciach i niestrawnościach. Jako dodatek do potraw wspomaga trawienie i przyspiesza przemianę materii. Ponadto łagodzi schorzenia jelit, żołądka i wątroby, wykazuje działanie przeciwzapalne oraz łagodzi bóle reumatyczne i stany zapalne pochwy. Olej z tymianku stosowany jest także w przemyśle stomatologicznym – jako składnik wielu produktów działa wspomagająco w leczeniu mikrouszkodzeń w jamie ustnej, zwalcza przykry zapach i zabija bakterie. Flawonoidy zawarte w tymianku wspierają detoksykację organizmu – pomagają w pozbyciu się toksyn i wolnych rodników.

Olejek eteryczny znajdujący się w tymianku zawiera między innymi pochodne fenolowe – tymol i karwakrol, cyneol, cymen, linalol, borneol, flawonoidy i saponiny. Zioło to jest bogatym źródłem witamin A, B, C oraz kwasu foliowego. W 100 gramach znajduje się około 600mg potasu, 400mg fosforu i ponad 150mg magnezu. Znajdziemy tu także magnez, żelazo, cynk, miedź i mangan.

Oprócz działania wewnętrznego tymianek pomoże nam z problemami skórnymi – przy leczeniu trądziku (przemywanie skóry naparem z ziela), problemach z łupieżem i według niektórych źródeł – łysieniu (wcieranie w skórę głowy wywaru).

 

Przeciwskazania do stosowania tymianku

Tymianku powinny przed wszystkim wystrzegać się kobiety w ciąży, ponieważ może prowadzić do przedwczesnych skurczów macicy. Mamom karmiącym natomiast, może obniżać jakość oraz ilość produkowanego mleka.

 

NAJNOWSZE WPISY
REKLAMA , BO ŻYĆ Z CZEGOŚ TRZEBA

Spodobał się artykuł? No to szybciutko sharuj!:

Facebook
Pinterest
Skype
WhatsApp
Email
Michał
Autor bloga i maruda hotelowa. Jeśli masz jakieś sugestie jak rozwinąć bloga lub chciał(a) byś zaproponować artykuł - pisz śmiało, na pewno się odezwę ;-) kontakt [at] trochetutrochetam.pl

Leave a Reply

Your email address will not be published.