O pokrzywie słów kilka
Pokrzywa zwyczajna (łac. Urtica dioica) jest wieloletnią rośliną z rodziny pokrzywowatych. Rośnie praktycznie na całym świecie, w Polsce występuje w stanie dzikim rosnąc na nieużytkach, polach, w lasach, rowach. Pokryta jest parzącymi włoskami, dlatego każdy, kto miał nieszczęście dotknąć tej rośliny, może nie wspominać jej zbyt dobrze.
Pokrzywa dorasta do około dwóch metrów wysokości, ze sztywnej łodygi wyrastają liście o sercowatym kształcie. Kwitnie od czerwca do września i, co ciekawe, kwiaty pokrzywy dzielimy na męskie i żeńskie, które rozróżnia się budową. Zbiór pokrzywy zaczynamy przed kwitnieniem, kiedy roślina ma już dobrze wykształcone liście. Aby uniknąć poparzeń, można zostawić całe ścięte pędy do zwiędnięcia. Z łodygi zrywamy jednokolorowe, zdrowe, nie uszkodzone liście i po opłukaniu układamy je na siatce, ręczniku lub papierze, uważając, aby nie posklejały się ze sobą. Pozostawiamy w zaciemnionym i suchym pomieszczeniu do wysuszenia.
Pokrzywa – właściwości lecznicze i zdrowotne
Pokrzywa posiada wiele właściwości pozytywnie wpływających na nasz organizm, stąd jej szerokie zastosowanie zarówno w przemyśle kosmetycznym (na przykład w szamponach), zielarskim, ale również gastronomicznym (coraz częściej pokrzywę możemy spotkać jako składnik dań i napojów w restauracjach). Jej liście zawierają, oprócz chlorofilu, dużo witaminy C oraz witaminy K i B, flawonoidy, garbniki, histaminę i serotoninę oraz kwasy organiczne (kwas mrówkowy, który odpowiada właśnie między innymi za uczucie parzenia, przy dotknięciu rośliny). W pokrzywie znajdziemy także lipidy i sterole, sole mineralne, potas, żelazo, mangan, cynk, selen, wapń i krzem. To właśnie wysoka zawartość witamin w pokrzywie sprawia, że jest ona niezastąpionym składnikiem w walce o zdrowe włosy (pobudza porost włosa, działa przeciwłupieżowo) i paznokcie.
Właściwości antybakteryjne pokrzywy pomogą nam przy walce z trądzikiem, ale także wspomogą funkcjonowanie takich organów jak wątroba, trzustka czy żołądek. Herbatka z pokrzywy ulży nam przy dolegliwościach z układem trawiennym – przy nieżycie jelit lub biegunce oraz przy problemach z drogami moczowymi, dzięki właściwościom odtruwającym i oczyszczającym organizm.
Co ciekawe, pokrzywa działa także przeciwbólowo – przy stanach reumatycznych, artretycznych, zapaleniach stawów czy przy kontuzjach jak naciągnięcie ścięgien. Stosowana zewnętrznie w formie okładów lub chłost całymi pędami.
Przeciwwskazania do stosowania pokrzywy
Nadmierne spożywanie pokrzywy może doprowadzić do wypłukiwania soli mineralnych z organizmu oraz reakcje alergiczne. Wystrzegać się jej powinny kobiety zmagające się ze wszelkiego rodzaju chorobami narządów rodnych, a kobiety w ciąży i chorujący na przewlekłe choroby nerek powinni zasięgnąć porady lekarskiej przed spożywaniem pokrzywy. Nie mogą stosować jej osoby chorujące na cukrzycę, ponieważ pokrzywa potrafi obniżać poziom cukru we krwi.