Popularne pojęcia stosowane w hotelarstwie

Czym jest hotelarstwo?

Hotelarstwo jest społecznie zorganizowaną działalnością usługową polegającą na udzielaniu gościny przyjezdnym. Zaspakaja ono potrzebę odpoczynku, pożywienia, noclegu, opieki nad zdrowiem, higieny, a także rozrywek kulturalnych.

Najważniejsze pojęcia stosowane w hotelarstwie:

Baza noclegowa – jest jednym z podstawowych elementów zagospodarowania turystycznego. W jej skład wchodzą różnego rodzaju obiekty noclegowe oraz urządzenia im towarzyszące.

Baza hotelarska – to wszystkie miejsca oraz obiekty noclegowe, które oferują podróżującym nocleg w pokojach lub innym pomieszczeniu w połączeniu ze wszelkimi niezbędnymi świadczeniami wpływającymi na realizację potrzeb bytowych.

Usługa hotelarska – to krótkotrwała, ogólnodostępna możliwość wynajęcia domku, mieszkań, pokoi, a także miejsc noclegowych, czy też miejsc na ustawienie przyczep samochodowych lub namiotów. To także świadczenie usług z tym związanych w obrębie danego obiektu.

Doba hotelowa – to czas na jaki klient wynajmuje nocleg w obiekcie noclegowym, liczony od określonej godziny, wynikający z najczęstszych pór zameldowania i wymeldowania Gości z hotelu.

BB (Bed & Breakfast) – jest to rodzaj zakwaterowania turystycznego. Pod tą nazwą kryje się nocleg ze śniadaniem.

FB (Full Board) – jest to nocleg ze śniadaniem, obiadem oraz kolacją.

HB (Half Board) – to nocleg ze śniadaniem oraz obiadokolacją.

Room service – służy na podawania posiłków na życzenie Gościa do pokoju.

Check-in – jest to procedura przyjęcia Gościa do hotelu (zameldowanie).

Check-out – to procedura wymeldowania Gościa, gdy ten opuszcza hotel.

Rodzaje śniadań w obiekcie hotelarskim:

English Breakfast (śniadanie angielskie) – takie śniadanie przeważnie składa się ze smażonych jajek, fasoli, pieczarek, grillowanego pomidora, małych kiełbasek, a także tostu, kawy lub herbaty oraz soku.

American Breakfast (śniadanie amerykańskie) – jest to śniadanie składające się przeważnie z jajek, małych kiełbasek, bekonu, naleśnika i sosu klonowego, a także tostu, herbaty lub kawy i soku. Opcjonalnie podawane są także płatki z mlekiem.

Continental Breakfast (śniadanie kontynentalne) – ten typ śniadania przeważnie składa się z tostów, dżemu, kawy lub herbaty oraz soku. W rozszerzonej wersji można również spotkać dania ciepłe takie jak: parówki, jajecznica czy też zupy mleczne.

Śniadanie wiedeńskie – w jego skład wchodzą jajka na miękko w szklance, talerz wędlin, dżem lub miód, bułki, a także kawa ze śmietanką lub herbata oraz sok lub woda.

Skróty oznaczeń pokoi hotelowych:

SGL (z ang. single) – to jedynka, czyli pokój 1-osobowy lub pokój 2-osobowy do wykorzystania przez jedną osobę.


DBL (z ang. double) – pokój małżeński, czyli pokój 2-osobowy, w którym spodziewać się należy łóżka podwójnego, tzw. małżeńskiego.

TWIN (z ang. separated beds, twin) – jest to dwójka, czyli pokój 2-osobowy posiadający oddzielne łóżka.

TPL (z ang. triple) – trójka, czyli pokój 3-osobowy.

QDBL – jest to czwórka, czyli pokój 4-osobowy, często posiadający jedno łóżko podwójne (małżeńskie) oraz dwa osobne.

FAMILY ROOM – jest to pokój rodzinny, zwyczajowo do dyspozycji dla 3 – 5 osób. Najczęściej posiada on dwie oddzielne sypialnie.

APARTAMENT – jest to pokój, w którym Gość do dyspozycji posiada oprócz sypialni również pokój dzienny, salon. Często apartament posiada również kuchnię, w który można przygotować posiłki.

Category: Trochę o turystyce

Tags:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *