Ze względu na zawartość cennych wartości odżywczych, migdały mogą być śmiało uznawane za superfoods. Niezastąpione jak dodatek do zdrowych diet (hamują uczycie głodu i mogą przyspieszać metabolizm) oraz jedna z głównych alternatyw mleka (w postaci mleka migdałowego), migdały z roku na rok stają się coraz bardziej popularne.
Pyszna przekąska, które pozytywnie wpływa na nasze zdrowie
Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowym oraz witaminy E czyni z migdałów ten produkt spożywczy, który może pomóc nam w walce z chorobami układu sercowo-naczyniowego: z obniżeniem ciśnienia, zmniejszeniem krzepliwości krwi czy wzmocnieniem naczyń krwionośnych. Migdały ograniczają tworzenie blaszki miażdżycowej, dzięki czemu obniżają ryzyko wystąpienia miażdżycy, zmniejszają ryzyko choroby niedokrwiennej serca, zawału i udaru, a także powstawania zakrzepów.
Dzięki dużej zawartości magnezu witamin z grupy B oraz egzogennych kwasów tłuszczowych, migdały stają się naszym wsparciem w sytuacjach stresowych, pomagają w skupieniu oraz poprawie pamięci i nauce. Mogą spowalniać rozwój choroby Alzheimera – stanowią ochronę dla komórek mózgu, jednocześnie pobudzając powstawanie nowych.
W czym jeszcze pomogą nam migdały? Dzięki zawartości witaminy B2 i cynku wspierają odporność, działają wspomagająco w leczeniu chrypki i kaszlu (mogą być bazą leków wykrztuśnych), pozytywnie wpływają na ogólną kondycję mięśni gładkich i szkieletowych. Co ciekawe, migdały mogą także pomóc kobietom w ciąży – nie tylko ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego, ale także jako sposób na nudności i występującej często w drugim i trzecim trymestrze zgagi.
Migdały – wartości odżywcze migdałów w przeliczeniu na 100 gramów:
- Wartość energetyczna – 579 kalorii
- Białko ogółem – 21,15 g
- Tłuszcz – 49,93 g
- Węglowodany – 21,55 g (w tym cukry proste 4,35 g)
Witaminy:
- Tiamina – 0,205 mg
- Ryboflawina – 1,138 mg
- Niacyna – 3,618 mg
- Witamina B6 – 0,137 mg
- Kwas foliowy – 44 µg
- Witamina E – 25,63 mg
- Witamina A – 2 IU
Minerały:
- Wapń – 269 mg
- Żelazo – 3,71 mg
- Magnez – 270 mg
- Fosfor – 481 mg
- Potas – 733 mg
- Sód – 1 mg
- Cynk – 3,12 mg