Ostatnimi czasy notuje się wzrost zainteresowania tzw. „zdrową żywnością”. Najczęściej charakteryzuje się jako ekologiczną, a co za tym idzie: drogą. Mało kto wie, że zdrowe jedzenie nie musi rujnować jego portfela, do tego: znajduje się pod przysłowiową ręką i od stuleci obecne jest w polskiej kuchni pod postacią niepozornych kiszonek.
Co można kisić?
Niemal każda zapytana o kiszonki osoba powie, że robi się je z kapusty i ogórków po to, aby móc je spożywać w trakcie długiej i mroźnej zimy. Jest to tylko część prawdy, ponieważ kisić (konserwować) można wiele warzyw i owoców: nie tylko białą, ale i czerwoną oraz pekińską kapustę, cukinie, kabaczki, pomidory, paprykę, fasolkę szparagową, buraki, czosnek, cebulę, selera, rzodkiew, pietruszkę, oliwki, świeże grzyby, jabłka, gruszki, śliwki.
Wartości zdrowotne kiszonek
W czasach, kiedy produkty żywnościowe nie były tak łatwo dostępne jak dziś, część zebranych plonów poddawano fermentacji tylko po to, by dłużej były one przydatne do spożycia. Dziś przetwarza się w ten sposób żywność w celu uzyskania smacznego, taniego, a przede wszystkim zdrowego dodatku do spożywanych posiłków. Kiszone produkty charakteryzują się wysoką zawartością witamin: C, B1,B2, B3, A, E, K, zawierają również dużo potasu, magnezu, żelaza, cynku, fosforu i siarki.
Są dużo zdrowsze i lepiej przyswajalne od świeżych produktów, ponieważ zawierają dużo mniej cukru, a co za tym idzie, są mniej kaloryczne, oraz mnóstwo błonnika, który sprzyja prawidłowej masie ciała. Są one również źródłem bakterii probiotycznych, które biorą czynny udział w usuwaniu toksyn, chronią przed grzybicami, podnoszą odporność oraz ułatwiają walkę z wszelkiego rodzaju infekcjami.
Jak kiszone produkty wpływają na nasz organizm?
Spożywanie kiszonek wpływa na kwasotę organizmu, a co za tym idzie, na brak chęci podjadania między posiłkami, większą zasadowość krwi i bardziej prawidłowy odczyn soków żołądkowych. Podczas procesu fermentacji wydziela się kwas mlekowy, który ma niezwykle pozytywny wpływ na ludzki organizm: reguluje florę bakteryjna w jelitach, wspomaga trawienie, ułatwia wydalanie produktów przemiany materii, oczyszcza i odtruwa organizm, wzmacnia system odpornościowy, zmniejsza poziom cholesterolu.
Warto wiedzieć, że pożądanymi dla ludzkiego organizmu właściwościami odznaczają się nie tylko kiszone warzywa i owoce, ale również powstały w wyniku ich produkcji sok – najdoskonalszy środek do walki z syndromem dnia poprzedniego, atakiem migreny, skołatanymi nerwami i zbędnymi kilogramami. Kiszonki są wciąż niedocenianą alternatywą dla wymyślnych i niejednokrotnie zbyt drogich produktów powszechnie znanych jako „zdrowa żywność”. Spożywanie ich niesie niezliczenie wiele korzyści dla ludzkiego organizmu, dlatego karygodnym błędem jest pomijanie ich w codziennej diecie
Z czym jeść kiszonki?
Produkty kiszone nadają się świetnie do sałatek, jako “surówka” do dań obiadowych. Niektóre kiszone produkty, jak najsłynniejsza kapusta kiszona, może również stanowić bazę do dania głównego jak np. ciaper (o tym już wkrótce!). Wspominałem o syndromie dnia poprzedniego, no właśnie, kiszone ogórki to doskonały dodatek na imprezę zakrapianą wysokoprocentowymi trunkami.