Człowiek współczesny to istota wiecznie śpiesząca się. Brakuje mu czasu na wszystko, przede wszystkim na czynności, bez których jego organizm nie jest w stanie funkcjonować: odpoczynek i spożywanie posiłków. Regenerację zastąpiono kofeiną, jedzenie przybrało formę pośpiesznego przymusu. Człowiek je byle jak, byle co, tylko po to, żeby nie czuć głodu. Z tego powodu od wielu lat niesłabnącą popularnością cieszą się dania typu fast food i wszelkiego rodzaju przekąski: batony, chipsy, paluszki…na całe szczęście coraz częściej słyszy się o działaniach, które ten trend mają nieco odwrócić. Dużo tu zawdzięczamy mediom społecznościowym i popularnym dietetykom i sportowcom.
Niezdrowe przekąski i ryzyko utraty zdrowia
Są to produkty, których spożywanie nie tylko daje poczucie sytości, ale i przynosi szereg trudno odwracalnych szkód dla organizmu. Najbardziej lubiane, ale i najbardziej niebezpieczne, są chipsy, ziemniaczane, obsmażane w głębokim tłuszczu i naszpikowane chemicznymi ulepszaczami przekąski. Ich smak, zapach i wygląd otrzymywany jest w wyniku niezwykle skomplikowanej obróbki termicznej podczas której wytrąca się akrylamid, substancja przyczyniająca się do powstawania chorób nowotworowych. Prócz sprzyjaniu rakowi, nadmierne spożywanie chipsów ma znaczący wpływ na rozwój chorób cywilizacyjnych – otyłości, cukrzycy, miażdżycy, schorzeniom układu krwionośnego, w tym chorobie wieńcowej serca.
Zdrowe przekąski na co dzień zamiast fastfoodów i chipsów
Jak to mawiają, “wszystko jest dla ludzi”, jednak czasem ciężko postawić sobie granicę między jedną sztuką a jedną paczką…trudno się czasem oprzeć ów przysmakom i przymykamy oko na niewinne grzechy obżarstwa. Zupełnie jak z papierosami, tutaj też możemy znaleźć skuteczne zamienniki gdy nachodzi nas ochota na małe co-nieco. Mało tego, bakalie, bo to o nich mowa, nie tylko pozwolą nam pozbyć się złego nawyku podjadania śmieciowego jedzenia, ale też przyczynią się do poprawienia sprawności organizmu. Do najpopularniejszych bakalii zalicza się przede wszystkim: migdały, orzechy (głównie włoskie i laskowe), rodzynki, suszone: śliwki, daktyle, figi i morele. Są one nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe, ponieważ większość z nich powstaje w wyniku poddania działaniu słońca i wysokiej temperatury.
Migdały
Spożywanie migdałów łagodzi negatywne skutki stresu i uspokaja, pomaga w pozbyciu się mdłości i zgagi, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, hamuje ataki głodu i wspomaga odchudzanie. Zawierają one duża ilość witaminy E, która ujędrnia i zwiększa elastyczność skóry, dlatego szczególnie poleca się je osobą dbającym o wygląd.
Orzechy włoskie
Niezwykle smaczne orzechy włoskie korzystnie wpływają na pracę ludzkiego mózgu, mają dobroczynny wpływ na pamięć, koncentrację oraz układ trawienny: przyśpieszają przemianę materii i wspomagają proces usuwania toksyn z organizmu.
Orzechy laskowe
Orzechy laskowe są doskonałą przekąską dla osób borykających się z miażdżycą, nadmiernym stresem i trudnościami w skupieniu uwagi.
Rodzynki
Rodzynki, suszone winogrona, poprawiają pracę serca i wygląd skóry, podnoszą odporność organizmu, zapobiegają osteoporozie i zaparciom. Ze względu na dużą koncentrację cukrów, są naturalnym, alternatywnym dla chemicznych anabolików źródłem energii.
Suszone śliwki
Bardzo popularne w Polsce suszone śliwki znane są ze swych właściwości przeczyszczających, dodatkowo regulują pracę jelit i proces przyswajania składników odżywczych z pokarmu oraz niwelują skutki nadkwasoty.
Daktyle
Uważane w krajach arabskich za afrodyzjaki suszone daktyle są doskonałym źródłem lekkostrawnych, dodających energii cukrów, dlatego poleca się je osobom narażonym na nadmierny wysiłek fizyczny. Wzmacniają one również odporność, łagodzą dolegliwości związane z menopauzą oraz zapobiegają osteoporozie.
Figi
Spożywanie suszonych fig zaleca się osobom borykającym się z niedokrwistością, schorzeniami sercowo – naczyniowymi, dolegliwościami nerek i układu moczowego.
Suszone morele
Suszone morele polecimy wszystkim tym, którzy uskarżają się na problemy związane z krwią gdyż sprzyjają powstawaniu ciałek czerwonych. Zauważono również, że ich spożywanie w naturalny i szybki sposób usprawnia proces regeneracji nawet najbardziej wycieńczonych organizmów.
Bakalie są smaczną a przede wszystkim zdrową alternatywą dla chemiczne przetworzonych, chorobotwórczych przekąsek. Są one doskonałym, łatwo dostępnym urozmaiceniem codziennej diety, dlatego warto jak najczęściej korzystać z ich dobroczynnych właściwości. Można je mieszać by stworzyć ciekawą, dopasowaną do własnych preferencji smakowych (lub potrzeb zdrowotnych) kompozycję. Dzięki wyjątkowej mieszaninie smaków, bakalie świetnie nadadzą się jako dodatek (lub baza) do sałatek, dodatek do granoli tworząc pożywne śniadanie, baza do ciast (tak wiemy, ciasta niewiele mają wspólnego ze zdrowiem, ale jak już jeść to chociaż warto rozpatrzeć nieco zdrowsze opcje!), a także po zmieleniu mogą stanowić bazę do batonów lub “kulek mocy” domowej roboty.