Jedz kiszonki i zachowaj zdrową cerę. Zdrowotne właściwości kiszonych produktów

Ostatnimi czasy notuje się wzrost zainteresowania tzw. „zdrową żywnością”. Najczęściej charakteryzuje się jako ekologiczną, a co za tym idzie: drogą. Mało kto wie, że zdrowe jedzenie nie musi rujnować jego portfela, do tego: znajduje się pod przysłowiową ręką i od stuleci obecne jest w polskiej kuchni pod postacią niepozornych kiszonek.

Niemal każda zapytana o kiszonki osoba powie, że robi się je z kapusty i ogórków po to, aby móc je spożywać w trakcie długiej i mroźnej zimy. Jest to tylko część prawdy, ponieważ kisić (konserwować) można wiele warzyw i owoców: nie tylko białą, ale i czerwoną oraz pekińską kapustę, cukinie, kabaczki, pomidory, paprykę, fasolkę szparagową, buraki, czosnek, cebulę, selera, rzodkiew, pietruszkę, oliwki, świeże grzyby, jabłka, gruszki, śliwki.

W czasach, kiedy produkty żywnościowe nie były tak łatwo dostępne jak dziś, część zebranych plonów poddawano fermentacji tylko po to, by dłużej były one przydatne do spożycia. Dziś przetwarza się w ten sposób żywność w celu uzyskania smacznego, taniego, a przede wszystkim zdrowego dodatku do spożywanych posiłków. Kiszone produkty charakteryzują się wysoką zawartością witamin: C, B1,B2, B3, A, E, K, zawierają również dużo potasu, magnezu, żelaza, cynku, fosforu i siarki.

Są dużo zdrowsze i lepiej przyswajalne od świeżych produktów, ponieważ zawierają dużo mniej cukru, a co za tym idzie, są mniej kaloryczne, oraz mnóstwo błonnika, który sprzyja prawidłowej masie ciała. Są one również źródłem bakterii probiotycznych, które biorą czynny udział w usuwaniu toksyn, chronią przed grzybicami, podnoszą odporność oraz ułatwiają walkę z wszelkiego rodzaju infekcjami.



Spożywanie kiszonek wpływa na kwasotę organizmu, a co za tym idzie, na brak chęci podjadania między posiłkami, większą zasadowość krwi i bardziej prawidłowy odczyn soków żołądkowych. Podczas procesu fermentacji wydziela się kwas mlekowy, który ma niezwykle pozytywny wpływ na ludzki organizm: reguluje florę bakteryjna w jelitach, wspomaga trawienie,  ułatwia wydalanie produktów przemiany materii, oczyszcza i odtruwa organizm, wzmacnia system odpornościowy, zmniejsza poziom cholesterolu.

Warto wiedzieć, że pożądanymi dla ludzkiego organizmu właściwościami odznaczają się nie tylko kiszone warzywa i owoce, ale również powstały w wyniku ich produkcji sok – najdoskonalszy środek do walki z syndromem dnia poprzedniego, atakiem migreny, skołatanymi nerwami i zbędnymi kilogramami. Kiszonki są wciąż niedocenianą alternatywą dla wymyślnych i niejednokrotnie zbyt drogich produktów powszechnie znanych jako „zdrowa żywność”. Spożywanie ich niesie niezliczenie wiele korzyści dla ludzkiego organizmu, dlatego karygodnym błędem jest pomijanie ich w codziennej diecie

Odwiedź nasz portal turystyczny Visiton gdzie znajdziesz mnóstwo hoteli oferujących przepyszne dania w swoich restauracjach. Skosztuj ich specjałów – szczególnie tych, dzięki którym osiągniesz kompromis pomiędzy ucztą dla zmysłów a dbaniem o zdrowie. Zwróć szczególną uwagę na noclegi Hel, bo to właśnie warto wybrać się by skosztować ciekawych propozycji kulinarnych okolicznych szefów kuchni.

Category: Tu kulinarnie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *