Grzyby, niedocenione składniki polskiej kuchni. Docenisz je za smak, aromat i wartości odżywcze!

Jedną z charakterystycznych cech polskiej kuchni jest obecność w niej grzybów – niepozornych, ale odznaczających się niezwykłymi walorami smakowymi darów łąk, pól i lasów. Jeszcze do niedawna były one stosowane z umiarem, zazwyczaj jako element doprawiający potrawę, ponieważ uważane były za ciężkostrawne i nieposiadające żadnych składników odżywczych.

Dziś szturmem wkraczają na stoły smakoszy całego świata coraz częściej stając się daniem głównym i pożądanym. Dzieje się tak z wielu powodów. Jednym z nich są badania amerykańskich naukowców, które dowiodły, że grzyby są doskonałym uzupełnieniem diety osób dbających nie tylko o swoje zdrowie,ale i wygląd zewnętrzny.

Wszystko dzięki ich specyficznej budowie. Grzyby składają się z ok. 70 – 90 % wody, resztę stanowi łatwiej przyswajalne niż znajdujące się w produktach roślinnych białko oraz mające zbawienny wpływ na ludzki organizm witaminy, w szczególności te z grupy B oraz C, i minerały, przede wszystkim usprawniający proces przemiany materii potas i magnez, oraz wapń, sód i żelazo. Ilość białka w grzybie zależy od jego wieku i gatunku.



Najwięcej znajduje się go w młodych pieczarkach i purchawkach. Ostatnie badania dowiodły, że suszone borowiki zawierają go niemal 2 razy więcej niż taka sama ilość mięsa wołowego a niektóre gatunki grzybów posiadają tyle witamin B2, B3, B5 i PP, co wątroba, drożdże piekarskie i marchew. Grzyby poleca się szczególnie tym osobom, którym zależy na utrzymaniu prawidłowej masy ciała, ponieważ są one nie tylko niskokaloryczne (ich 100 g zawiera tylko ok. 35 – 100 kcal), ale i dzięki obecności związków chityny i celulozy, których spożycie w bardzo szybkim tempie przynosi poczucie sytości, pożywne.

Udowodniono, że zastąpienie dwa razy w tygodniu stugramowego plastra mięsa filiżanką pieczarek pozwala bez podejmowania jakichkolwiek innych działań na pozbycie się 3 kg w ciągu roku. Dodatkowo spożywanie większość z nich zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę, obniża poziom złego cholesterolu we krwi oraz zapobiega odkładaniu się tłuszczu w naczyniach krwionośnych. Innym powodem stale rosnącej popularności grzybów są ich walory smakowe oraz fakt, że w harmonijny sposób łączą się z innymi produktami, co czyni ich doskonałym uzupełnieniem wielu potraw.

Są one nie nie tylko smaczne, ale i pełnowartościowe, pożywne, dietetyczne, coraz powszechniej dostępne oraz, zwłaszcza w sezonie, nadzwyczaj tanie, dlatego warto na stałe włączyć je do swojego jadłospisu.

Category: Tu kulinarnie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *