Bakalie – klucz do długiego i szczęśliwego życia, idealna przekąska, świetna do ciast!

Człowiek współczesny to istota wiecznie śpiesząca się. Brakuje mu czasu na wszystko, przede wszystkim na czynności, bez których jego organizm nie jest w stanie funkcjonować: odpoczynek i spożywanie posiłków. Regenerację zastąpiono kofeiną, jedzenie przybrało formę pośpiesznego przymusu. Człowiek je byle jak, byle co, tylko po to, żeby nie czuć głodu. Z tego powodu od wielu lat niesłabnącą popularnością cieszą się dania typu fast food i wszelkiego rodzaju przekąski: batony, chipsy, paluszki…

Są to produkty, których spożywanie nie tylko daje poczucie sytości, ale i przynosi szereg trudno odwracalnych szkód dla organizmu. Najbardziej lubiane, ale i najbardziej niebezpieczne, są chipsy, ziemniaczane, obsmażane w głębokim tłuszczu i naszpikowane chemicznymi ulepszaczami przekąski. Ich smak, zapach i wygląd otrzymywany jest w wyniku niezwykle skomplikowanej obróbki termicznej podczas której wytrąca się akrylamid, substancja przyczyniająca się do powstawania chorób nowotworowych. Prócz sprzyjaniu rakowi, nadmierne spożywanie chipsów  ma dobroczynny wpływ na rozwój chorób cywilizacyjnych – otyłości, cukrzycy, miażdżycy, schorzeniom układu krwionośnego, w tym chorobie wieńcowej serca.

Mimo, że trudno się im oprzeć, należy ich unikać i jak najczęściej zastępować produktami przyczyniającymi się do poprawienia sprawności organizmu: bakaliami, do których zalicza się przede wszystkim: migdały, orzechy (głównie włoskie i laskowe), rodzynki, suszone: śliwki, daktyle, figi i morele. Są one nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe, ponieważ większość z nich powstaje w wyniku poddania działaniu słońca i wysokiej temperatury owoców.



Spożywanie migdałów łagodzi negatywne skutki stresu i uspokaja, pomaga w pozbyciu się mdłości i zgagi, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, hamuje ataki głodu i wspomaga odchudzanie. Zawierają one duża ilość witaminy E, która ujędrnia i zwiększa elastyczność skóry, dlatego szczególnie poleca się je osobą dbającym o wygląd.  Niezwykle smaczne orzechy włoskie korzystnie wpływają na pracę ludzkiego mózgu, mają dobroczynny wpływ na pamięć, koncentrację oraz układ  trawienny: przyśpieszają przemianę materii i wspomagają proces usuwania toksyn z organizmu. Orzechy laskowe są doskonałą przekąską dla osób borykających się z miażdżycą, nadmiernym stresem i trudnościami w skupieniu uwagi.

Rodzynki, suszone winogrona, poprawiają pracę serca i wygląd skóry, podnoszą odporność organizmu, zapobiegają osteoporozie i zaparciom. Ze względu na dużą koncentrację cukrów, są naturalnym, alternatywnym dla chemicznych anabolików źródłem energii.

Bardzo popularne w Polsce suszone śliwki znane są ze swych właściwości przeczyszczających, dodatkowo regulują pracę jelit i proces przyswajania składników odżywczych z pokarmu oraz niwelują skutki nadkwasoty. Uważane w krajach arabskich za afrodyzjaki suszone daktyle są doskonałym źródłem lekkostrawnych, dodających energii cukrów, dlatego poleca się je osobom narażonym na nadmierny wysiłek fizyczny. Wzmacniają one również odporność, łagodzą dolegliwości związane z menopauzą oraz zapobiegają osteoporozie.

Spożywanie suszonych fig zaleca się osobom borykającym się z niedokrwistością, schorzeniami sercowo – naczyniowymi, dolegliwościami nerek i układu moczowego, suszonych moreli tym, którzy uskarżają się na problemy związane z krwią, ponieważ sprzyjają one powstawaniu ciałek czerwonych. Zauważono również, że ich spożywanie  w naturalny i szybki sposób usprawnia proces regeneracji nawet najbardziej wycieńczonych organizmów.

Bakalie są smaczną a przede wszystkim zdrową alternatywą dla chemiczne przetworzonych, chorobotwórczych przekąsek. Są one doskonałym, łatwo dostępnym  urozmaiceniem codziennej diety, dlatego warto jak najczęściej korzystać z ich dobroczynnych właściwości.

Odwiedź nasz portal turystyczny Visiton gdzie znajdziesz mnóstwo hoteli oferujących przepyszne dania w swoich restauracjach. Skosztuj ich specjałów – szczególnie tych, dzięki którym osiągniesz kompromis pomiędzy ucztą dla zmysłów a dbaniem o zdrowie. Zwróć szczególną uwagę na noclegi Zamość, bo to właśnie warto wybrać się by skosztować ciekawych propozycji kulinarnych okolicznych szefów kuchni.

Category: Tu kulinarnie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *