Ananas – smaczny, zdrowy owoc, który nadaje się do wielu potraw

Człowiek, ulubieniec natury, został przez nią obdarowany wieloma cudami. Jednym z największych jest przybyły do Europy za sprawą Krzysztofa Kolumba, a do Polski Kazimierza Poniatowskiego, brata króla Stanisława Augusta,  ananas. Ten egzotyczny, niedający się pomylić z żadnym innych owoc, nazywany przez botaników jadalnym, właściwym bądź czubatym, zachwyca nie tylko swym oryginalnym wyglądem i słodkim, soczystym smakiem, ale przede wszystkim dobroczynnym wpływem na funkcjonowanie ludzkiego organizmu.

To dzięki posiadanym przez siebie cudownym, zdrowotnym właściwościom ananas uważany jest  za jeden z elementarnych składników zdrowej i różnorodnej diety. Dzieje się tak z wielu powodów. Jednym z nich jest jego niskokaloryczność (100 gram surowego ananasa zawiera ok. 50 kcal), drugim doskonałe współgranie jego smaku z wieloma innymi składnikami spożywczymi, nie tylko owocami, ale i ostrymi przyprawami oraz mięsem. Badania naukowe wykazały, że zjedzenie przed tłustym posiłkiem małego kawałka tego fantastycznego owocu w znaczny sposób ułatwia jego trawienie.


Ananas nie tylko wspomaga utrzymanie zdrowej, szczupłej sylwetki, ale dzięki wysokiej zawartości witaminy C, dobroczynnie wpływa na układ odpornościowy oraz młody wygląd delektujących się nim osób. Owoc ten zawiera ułatwiający przyswajanie z pożywienia wapnia i wbudowywanie go w kości mangan, niezbędną do syntezy odpowiedzialnego za elastyczność skóry kolagenu miedź oraz przeciwdziałające łamliwości kości oraz odpowiedzialne za transport tlenu w orgazmie żelazo, dlatego polecany jest ludziom w każdym wieku, przede wszystkim ciągle rosnącym dzieciom, znajdującym się w okresie menopauzy kobietom oraz osobom cierpiącym na choroby krwi i osteoporozę.

Dzięki obecności bromeliny (bromelainy), grupy enzymów wykazującej działanie odchudzające, przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe i antynowotworowe, ananas jest zdrową, smaczną, naturalną i przede wszystkim skuteczną alternatywą dla drogich, obniżających odporność i drażniących układ pokarmowy leków. Spożywanie surowych (te z puszki są pozbawioną wartości odżywczych bombą kaloryczną) apetycznych i mięsistych owoców wspomaga proces gojenia ran, również tych pooperacyjnych i oparzeniowych, działa odkażająco, zapobiega zaparciom i wzdęciom, ułatwia usuwanie nadmiaru kwasu moczowego z organizmu, łagodzi skutki ukąszeń owadów i ugryzień przez zwierzęta, dlatego powinno stać się podstawowym nawykiem żywieniowym każdej dbającej o zdrowie osoby.

Życie regularnie okraszane niezapomnianym smakiem ananasa z pewnością będzie radosnym i cudownym daniem.

Category: Tu kulinarnie

Tags:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *